جاذبه ها
ایران، کشوری در قلب خاورمیانه و مملو از آثار باستانی کمنظیری مانند سازههای آبی شوشتر، تخت جمشید و نقش رستم است که در دنیا کمنظیرند. همچنین وجود بناهای تاریخی با معماری خیرهکننده مانند کاخها و باغهای ایرانی، در کنار ساختمانهای مدرن و آسمانخراشهایی چون برج میلاد، ترکیبی عالی برای لمس زندگی قدیمی و جدید شهری به شمار میآیند. طبیعت خیرهکنندهی ایران نیز تجربهی جالبی برای مسافران است چرا که میتوانند در یک روز در سواحل خلیج فارس در جزیره کیش مشغول آفتاب گرفتن باشند یا ضمن شنیدن افسانههای دره چاهکوه و دره ستارگان قشم در حال بازدید از آنها باشند، در روز دیگر در حال کویر پیمایی در کویر مصر و ریگ جن باشند یا بافاصلهی چند ساعتی از قلب کویر و شنزارها، در جنگلهای زیبا و جانبخش گیلان و مازندران، مشغول عبور از رودخانهها و آبشارها و قدم زدن بر فراز ابرها بر روی قلههای باصلابت و زیبایی چون قله دماوند باشند. در اینجا با هم نگاهی به چند اثر تاریخی و طبیعی شگفت انگیز می اندازیم:
مسجد نصیر الملک
مساجد یکی از جاهای دیدنی ایران به شمار میروند و مساجد زیبای زیادی در سرتاسر ایران ساخته شدهاند. اما شاید زیباترین مسجد ایران در شهر شیراز و در محله گود عربان (خیابان لطفعلی خان زند) واقع شده باشد.
مسجد نصیرالملک در نزدیکی آرامگاه شاهچراغ در زمان قاجار ساخته شده است. رنگ صورتی کاشیها و شیشهها باعث شده این مکان به مسجد صورتی معروف شود. نورآرایی و معماری چشمنواز این مسجد فضایی عارفانه به وجود آورده است.
اگر میخواهید اوج هنر ایرانی را تماشا کنید کافی است ساعت ۷ صبح به مسجد بروید. دیدن تصاویر این مسجد هر کسی را وسوسه می کند تا برای دیدن آن به شهر بهارنارنج ایران سفر کند. ساخت این بنا ۱۲ سال طول کشیده است و تکتک صحنها، ایوانها، و شبستانهای مسجد شما را مبهوت زیبایی خود خواهند کرد.

جزیره هرمز
جزیره هرمز در ۱۶ کیلومتری بندرعباس سرزمین رنگها لقب گرفته است و یکی از زیباترین و خاصترین جاهای دیدنی ایران است. خاک سرخ و کوههایی به رنگ زرد، سفید و قرمز شما را با منظرهای بینظیر روبرو خواهند کرد.
لذت گشتوگذار در جزیره به تنهایی میتواند یک سفر خاطرهانگیز را برای شما رقم بزند. پس از رسیدن به بندرعباس میتوانید با قایقهای تندرو اسکله حقانی به جزیره هرمز برسید.
جالبترین چیزی که در نگاه اول توجه شما را جلب خواهد کرد کوهی سرخرنگ است که محلیها خاک آن را گِلَک گذاشتهاند. طعم غذاهایی که در جزیره هرمز خواهید خورد با مزه تمام غذاهای دنیا متفاوت است. دلیل این تفاوت استفاده از ادویهای به نام سوراغ است که از همین خاک سرخ تهیه شده است.
این جزیره به دلیل خاکهای رنگی خود بهشت زمینشناسان نام گرفته است. لحظه رویارویی شما با خاک های رنگارنگ جزیره و آب آبی خلیج همیشه فارس زیبایی وصفناپذیری را به ارمغان میآورد.
این جزیره در برههای از تاریخ توسط پرتغالیها اشغال شد که نتیجه این اشغال احداث بزرگترین دژ ایران بود. درهی سکوت یکی از مناطق دیدنی این جزیره است که اگر دست خود را چند دقیقه در آب آن قرار دهید روی دستتان لایه ای از بلور نمکی شکل میگیرد.
قدم زدن در نیمه دوم سال در ساحلی اسرارآمیز و دیدن طلوع و غروب خورشید در کنار طیفهای رنگی بینظیر، جزیره هرمز را به یکی از زیباترین جزایر جهان تبدیل کرده است. از جمله دیدنیهای هرمز میتوان به دره رنگینکمان، دره مجسمهها، موزه دکتر احمد نادعلیان، و فرش هرمز اشاره کرد.

تخت جمشید
تخت جمشید به وسیله «داریوش اول» سومین شاه سلسله هخامنشی ساخته شد اما تا زمان مرگ او این بنا به اتمام نرسیده بود و ساخت و سازها در دوره جانشینان او یعنی خشایارشا و اردشیر اول هم ادامه پیدا کرد. البته عملیات ساختمانی در تخت جمشید تا پایان دوره هخامنشی تمام نشد ولی اصل ساخت بنایی که در حال حاضر موجود است در زمان همین سه پادشاه انجام شده و به همین دلیل در محوطه تخت جمشید بقایای بناهای نیمه کاره به چشم می خورد. یکی از این بناها دروازه بزرگی است که در ضلع شمال شرقی مجموعه قرار دارد.
مطابق با اسناد موجود، ساخت این بنای عظیم و تاریخی حدودا ۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح به دستور داریوش بزرگ آغاز شده بوده است و ۱۵۰ سال (به روایتی دیگر ۱۲۰ سال) طول کشیده تا کار ساخت تمام بخشهای آن به پایان رسد.
در حقیقت، فرزنده و نوه داریوش یعنی خشایارشا و اردشیر یکم با اضافه کردن چندین ساختمان و بنای بزرگ به مجموعه اول، این شهر باستانی را گسترش دادند. برخی پژوهشگران حتی معتقدند تخت جمشید تا پایان حکومت هخامنشیان در حال توسعه و گسترش بوده است.
یکی از بارزترین ویژگیهای تخت جمشید، وسعت تقریبا ۱۲۵ هزار متر مربعی آن و کتبیهها، نگارهها و آثار باستانی است که در کمتر جایی میتوان پیدا کرد. سنگنبشتههایی که در تخت جمشید یافت شده، اطلاعات ارزشمندی را در مورد تاریخچه غنی و پربار ایران در اختیارمان قرار میدهد. افزون بر این، معماری فوقالعاده این مجموعه نشان از توانایی بسیار بالا و هنر معماران ایرانی داشته است.
جالب است بدانید در طراحی این مجموعه بهآسانی میتوان رد پای فرهنگ و هنر اقوام دیگری مثل مادها، بابلیان، یونانیها و مصریها را نیز مشاهده کرد زیرا در گذشته همه آنها تحت سلطه هخامنشیان بودند.
داریوش کبیر از ساخت این مجموعه تنها یک هدف داشت: ساخت پایتختی متفاوت در امپراطوری خود که نظیر نداشته باشد و خوشبختانه در انجام این کار نیز کاملا موفق بود. البته شواهد نشان میدهد که داریوش همانند پادشاهان مصری که اهرام ثلاثه را ساختند، از مردم و مهندسان صرفا به عنوان بردههایی برای ساخت این مجموعه استفاده نکرده است.
در حقیقت، خشتهای گلی که در سال ۱۳۱۲ پس از خاکبرداری در بخش شمالی تخت جمشید کشف شدند، اثبات میکنند که تمام معماران، استادان، نجارها، سنگتراشها و کارگرهای ساختمانی که در ساخت این مجموعه حضور داشتند، از حقوق و بیمه کارگری برخوردار بودهاند.

ماسوله
ماسوله گیلان از جاهای دیدنی فومن و شهری سنتی و قدیمی است که با وجود خانههای زردرنگ در پسزمینه سبز جنگل و کوههای خوشرنگ در دنیایی مهآلود، بیشتر شبیه به یک تابلو نقاشی یا کارت پستال است. ماسوله یکی از معدود شهرهای بدون وسیله نقلیه موتوری در دنیا است که با کوچه باغهای باریک و پلهپله، تردد هرگونه وسایل نقلیه را غیرممکن کرده است.
اگر بهدنبال فرار از شلوغی شهر هستید، به ماسوله پناه ببرید؛ شهری که هر روز صبح با آواز خروسها و بوی مطبوع نان محلی آغاز میشود. در سفر به ماسوله گیلان طوری برنامهریزی کنید که حداقل یک شب در این شهر اقامت داشته باشید؛ زیرا پیادهروی شبانه و تجربه قدم زدن در صبحگاه مهآلود ماسوله بهقدری فوقالعاده است که نباید بهسادگی از آن غافل شوید.
ماسوله، بدون شک یکی از بهترین مناطق ایران برای خستگی در کردن و پناه بردن به طبیعت است. شما در ماسوله بهمحض بیرون آمدن از در اقامتگاهتان، حس میکنید که به یک قرن پیش و در دل یک روستای تاریخی سفر کردهاید.

نقش جهان
میدان نقش جهان که با نام میدان امام نیز شناخته میشود یکی از زیباترین دیدنیهای شهر تاریخی اصفهان است. در واقع، تجمع بسیاری از بناهای باستانی این شهر در میدان نقش جهان است. این میدان زیبا در طول عمرش در حکومتهای مختلف، فراز و فرودهای زیادی داشته و در بازههایی از زمان مورد بیمهری حاکمان قرار گرفته است؛ اما امروزه باشکوه فراوان علاقمندانی در سراسر جهان دارد.
ثبت این میدان در فهرست میراث جهانی یونسکو، میزان اهمیت این منطقه را بیان میکند. در سفر به اصفهان، میتوانید زمان زیادی را در این میدان زیبا بگذرانید و از تماشای بناهای تاریخی و طبیعت زیبای آن، لذت ببرید.
میدان نقش جهان اصفهان مجموعه برجسته تاریخی در ایران و جهان است. این میدان زیبا، سالانه از گردشگران زیادی میزبانی میکند که با شوق بازدید از جاذبههای تاریخی و تماشای زیباییهای این میدان، به اصفهان سفر میکنند. میدان نقش جهان تا پیش از انقلاب با نام میدان شاه شناخته میشد و پس از آن نامش به میدان امام تغییر کرد. از دیگر نام های میدان نقش جهان در طول تاریخ میتوان به میدان بزرگ، میدان اصلی، میدان نو، میدان قصر و میدان سلطنتی اشاره کرد.
هرکدام از بناهای تاریخی ساخته شده در این میدان نمادی از زندگی شهرنشینی و اجتماع و همبستگی ملی بودند. مسجد جامع عباسی یا مسجد شاه در ضلع جنوبی این میدان، مرکز اجتماعی شهر و برای اجتماعات گسترده مردم در مناسبتهای مختلف ساخته شده بود. مسجد شیخ لطف الله در ضلع شرقی مرکز مذهبی، عمارت عالی قاپو در غرب میدان مرکز حکومتی و سر در قیصریه دیگر بنای تاریخی واقع در ضلع شمالی میدان نقش جهان، مرکز مهم اقتصادی شهر بودند.

کاخ گلستان
کاخ گلستان بدون شک یکی از نام آشناترین کاخ های شهر تهران می باشد. این کاخ که تنها اثر ثبت جهانی شده پایتخت است در میدان پانزده خرداد واقع شده و شامل سیزده موزه متفاوت و مجزا می باشد که بازدید از آن برای هر پایتخت نشینی به شدت توصیه می شود. کاخ گلستان با قدمتی که از لحاظ حافظه تاریخی به 442 سال می رسد یکی از منحصر بفرد ترین مجموعه های تاریخی ایران است. این مجموعه با این قدمت، نه تنها بیانگر بخش مهمی از تاریخ هنر این مرز وبوم است بلکه به واسطه رخدادهای فوق العاده موثر اتفاق افتاده در آن، یا به نوعی مرتبط با آن، به مجموعه ای بی بدیل و سندی زنده از مهمترین بخش تاریخ ایران تبدیل گشته است.

پاسارگاد
مجموعهی باستانی پاسارگاد که یادگاری از دوران پرشکوه هخامنشی است، در شهرستانی به همین نام در استان فارس قرار دارد. از جمله سازههای تاریخی این مکان باید به مسجد پاسارگاد، باغ پادشاهی پاسارگاد، کاخ دروازه، کاخ بار عام، کاخ اختصاصی، دو کوشک، آرامگاه کمبوجیه، کاروانسرای مظفری و آبنماهای باغ شاهی اشاره کرد. اما بدون شک برجستهترین جاذبهی آن آرامگاه کوروش بزرگ است که پیشتر به «مشهد مادر سلیمان» شهرت داشت. مجموعهی پاسارگاد به عنوان پنجمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو، در تاریخ تیرماه ۱۳۸۳ به ثبت رسید.
بر اساس روایتی از هرودت، کوروش پس از فتوحات فراوان در تاریخ ۵۲۶ پیش از میلاد، به قبایل سکاها در آسیای مرکزی حمله کرد که متاسفانه در جنگ با ماساگتها (یکی از اقوام ایرانیتبار و یک تیرهی سکایی نیمهصحراگرد در آسیای میانه) کشته و در پاسارگاد به خاک سپرده شد. پاسارگاد در دشتی به ارتفاع ۱,۹۰۰ متری از سطح محصور در میان کوهستان قرار دارد.
در ساخت عمده بناهای پاسارگاد مصالحی همچون سنگ، آجر، خشت خام و چوب به کار رفته است. البته از چوب بیشتر برای پوشاندن سقف استفاده شده است. رنگ آجرهای به کار رفته در این مجموعه قرمز و به طول ۴۵ سانتیمتر، عرض ۲۲ و قطر ۵٫۵ سانتیمتر هستند. سنگ آهکی سفید رنگ، سنگ کبود سخت و سیاه مرمرین شکننده نیز از جمله مصالح تشکیلدهندهی آن هستند.

رشت
رشت بزرگترین و پرجمعیتترین شهر در بین سه استان همجوار دریای خزر است. در طول تاریخ رشت همواره به شهر نخستینهای ایران شهرت داشت. رشت سومین شهر گردشگری ایران است و بزرگترین و پرجمعیتترین شهر گیلک نشین محسوب میشود.
شهر رشت در سال ۲۰۱۵ به همراه ۱۸ شهر دیگر جهان به شبکه شهرهای خلاق جهان به عنوان شهر خلاق خوراکشناسی زیر نظر یونسکو پیوست. این شهر به دلیل داشتن حدود ۲۷۰ نوع غذا به عنوان شهر خلاق در حوزهی غذا شناخته شده است.
اولین شعبه بانکی، اولین کتابخانه ملی، اولین تئاتر کلاسیک، اولین راه آهن و اولین داروخانه شبانهروزی در رشت بنا شدند.
رشت با مساحت ۱۸۰ کیلومتر مربع در زمینی مسطح و هموار به ارتفاع بهطور میانگین ۵ متر از سطح آبهای آزاد قرار دارد. در قسمت جنوبی شهر رشت رشته کوه البرز قرار دارد. این شهر به سبب ریزش بارانهای ریز و مداوم به شهر بارانهای نقرهای شهرت دارد.
امروزه شھر رشت یکی از قطب ھای کشاورزی و گردشگری در سطح کشور محسوب می شود.
نوروزخوانی و عروس گوله از آیینهای سنتی مردم این منطقه است که همچنان نیز پابرجاست.
لباسهای محلی گیلان بسیار زیبا و معرف اندیشه، سلیقه، نوع کار و معیشت و ارتباط مردمان با طبیعت است. مردان گیلانی چوموش بر پای میکنند و از جلیقه، کلاه و کت استفاده میکنند. دامنهای شلیته و پرچین و جلیقههای پولکدوزی شده از لباسهای محلی زنان است.
سالانه ۱۲ تا ۱۵ میلیون نفر گردشگر به این منطقه سفر میکنند.
از جمله مهمترین جاذبه های رشت میدان شهرداری رشت نماد رشت، که شامل ساختمان شهرداری و برج ساعت بوده، موزه پست و ساختمان قدیمی هتل ایران ، بازار بزرگ رشت ، مسجد سفید، خانه ابریشمچی، خانه قدیری و خانه میرزا کوچک خان، پارک جنگلی سراوان، دریاچه سقالکسار و تالاب عینک پارک ملت رشت موزه گنجینه رشت عمارت کلاه فرنگی و موزه میراث روستایی گیلان در ۱۸ کیلومتری شهر رشت است.
میرزا قاسمی، باقلا قاتوق، تورش تره، دبیجی و کال کباب برخی از غذاهای محلی این شهر است. از شیرینیهای سنتی رشت میتوان به کاکا، رشت خوشکار و عسلی حلوا و چاشنی دلار اشاره کرد.
کلوشو جارو، گلیم، سفالگری، بامبو بافی، رشتی دوزی و حصیر بافی از صنایع دستی این شهر است.
از سوغاتیهای شهر رشت میتوان به انواع کلوچه، انواع ترشیجات، انواع ماهی و پرندگان، نان برنجی و انواع شیرینی، صنایع دستی و وسایل حصیری نام برد.

حافظیه
حافظیه یا آرامگاه حافظ، نام مجموعهای آرامگاهی در شمال شهر شیراز و در جنوب دروازه قرآن است که آرامگاه حافظ شیرازی را در خود جای داده است. این مجموعه دو هکتاری از دو بخش اصلی صحن جنوبی و شمالی تشکیل میشود که توسط تالاری ۵۶ متری (متشکل از ۲۰ ستون سنگی به ارتفاع پنج متر) از هم جدا شدهاند. به جز این دو صحن، مجموعه حافظیه، امروزه شامل دو بخش شرقی و غربی هم میشود که در واقع بخش شرقی آرامگاه خاندان معدل و بخش غربی آرامگاه خاندان قوام هستند. در بخش غربی حافظیه قبرهای بیشتری وجود دارد که اکثر آنها مربوط به شعرا و عرفای دورههای مختلف هستند. دو بخش شرقی و غربی حافظیه در سالهای اخیر جهت بازدید عموم گشوده شدهاند و پیش از این دسترسی به آنها محدود بود. بر اساس نوشتههای تاریخی برای اولین بار ۶۵ سال پس از مرگ این شاعر بزرگ، مقبرهای گنبدی شکل روی قبر او ایجاد میشود که در دوران صفویان و افشاریان این مقبره مورد مرمت قرار گرفته بود. اما در دوران زندیه، کریم خان زند روی قبر حافظ مقبرهای جدید میسازد و سنگ قبر مرمرین روی مزارش قرار میدهد که این سنگ مرمرین هنوز هم وجود دارد. این اثر ارزشمند تاریخی و فرهنگی در ۱۸ آذر ۱۳۵۴، با شماره ثبت ۱۰۰۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.

بریس
اینجا بندریست ۲۰۰ ساله که صیادی در آن حرف اول و آخر را میزند و ماهیگیرها تورهایشان را کنار بندر پهن میکنند و دسترنجشان را از آن جدا و توی سبدها میاندازند. تا دلمان بخواهد اینجا شیرماهی، شوریده و حلوا و میگو میبینیم.
چیزی که بندر بریس را تماشایی کرده، قایقها و لنجهای صیادیست که از دریا برگشته یا دارند به دریا میروند و مرغهای دریایی که بالای قایقها در پروازند. بندر بریس، ساحل آرامی دارد و کم پیش میآید که موجهای پرتلاطم در آن ببینیم، مگر شبها که ساحل خروشانتر از هر وقت دیگریست و مگر وقتی که ساحل موج افشان شود.
بریس، یکی از نزدیکترین روستاهای صیادی به چابهار است. شمال این بندر به کوههای مریخی سربه فلک کشیده میرسد و از غرب و جنوب به دریای عمان محدود میشود. در اینجا ترکیب کوه مریخی در یک طرف جاده و دریا در طرف دیگر باعث خلق منظره حیرتانگیزی شده.
برای رسیدن به این بندر و دیدن قایقهای کوچک و بزرگش باید ۶۴ کیلومتر از مرکز چابهار دور شویم. از کنارههای سواحل بینظیر و طلایی مکران به سمت شرق برویم و به جادهای پرپیچ و خم برسیم که بین کوههای مینیاتوری و دریای عمان قرار گرفته، جادهای که ما را به بندر بریس میرساند.
