اصفهان
چرا سفر به اصفهان؟
- یکی از 5 شهر برتر گردشگری ایران است.
- می توان از جاذبه های گردشگری بی نظیری مانند میدان نقشجهان، مسجد شیخ لطفالله، کاخ چهلستون، بازار اصفهان، کلیسای وانک، مسجد جامع اصفهان، منارجنبان و … در این شهر دیدن کرد.
- برخی از مهمترین و زیباترین پل های ایران مانند سیوسه پل و پل خواجو در این شهر قرار گرفته اند.
- به غیر از جاذبه های مشهور تاریخی، دیدنیهای جذابی مانند موزه موسیقی، آکواریوم اصفهان، محله ارمنیها، خیابان چهارباغ، مجموعه تفریحی کوه صفه، مجموعه تفریحی پارک جنگلی ناژوان و … گشت و گذار در این شهر را دلچسبتر می کنند.
- با سفر به اصفهان می توانید با گشت در بافت تاریخی و جاذبه های مشهور شهر، به یکی از مهمترین دوره های تاریخ ایران، دوره صفوی سفری بهیادماندنی داشته باشید.
- سفر به اصفهان، سفر به پایتخت صنایعدستی ایران محسوب می شود. با انتخاب نقشجهان به عنوان مقصد سفر می توانید با این بخش از فرهنگ ایران نیز آشنا شوید.
شهر اصفهان ، مرکز استان اصفهان محسوب می شود و در فرهنگ ایران به «نصف جهان» شهرت دارد. شهری توریستی و باستانی می باشد که در مرکز ایران واقع شده است. این شهر به دلیل وجود بناهای تاریخی به عنوان میراث تاریخی در یونسکو به ثبت رسیده است. در روزگاران قدیم این شهر را با نام های مانند سپاهان، صفاهان، صفویان، پارتاک، یهودیه، گابیان و… نیز می شناختند. شهر اصفهان با توجه به آب و هوای معتدل و مراکز تاریخی و گردشگری فراوان به عنوان مرکز فرهنگی و اقتصادی ایران به شمار می آید.
یکی از شهرهای مرکز ایران با رتبه سومین شهر پهناور و پرجمعیت ایران، شهر اصفهان می باشد. این شهر با وجود بناهای تاریخی که با معماری های خاص و بی نظیر ساخته شده اند، لقب نصف جهان را با خود یدک می کشد. این شهر به دلیل وجود بناهای تاریخی و باستانی متعدد، جاذبه های گردشگری فراوان، کارخانه های فولاد، صنایع دستی های متنوع به قطب گردشگری و اقتصادی ایران تبدیل شده است.
- شهر اصفهان در فاصله 435 کیلومتری جنوب شهر تهران و در مرکز ایران واقع شده است.
- جمعیت شهر اصفهان طبق آمار رسمی در سال ۱۳۹۵ به 2243249 نفر رسیده است.
- مردم شهر اصفهان با لهجه اصفهانی و زبان فارسی صحبت می کنند اما تفاوت هایی در واژگان، آوا و ادای جمله نسبت به زبان فارسی دارند. اغلب مردم پیرو دین اسلام و مذهب تشیع می باشند اما یهودیان، ارامنه، مسیحیان و سایر اقلیت های مذهبی نیز در شهر اصفهان زندگی می کنند.
زبان: مردم اصفهان به زبان فارسی و لهجه اصفهانی سخن می گویند. در لهجه اصفهانی تفاوت هایی در آوا، واژگان، آهنگ ادای جمله ها و گاه ساختار نسبت به زبان فارسی دیده می شود. از ویژگی جالب توجه لهجه اصفهانی اضافه کردن حرفِ س به جای است به آخر واژگان است. در کنار لهجه اصفهانی تکلم به گویش کلیمیان اصفهان و ارامنه و همچنین لری (به زبان لرهای ایل بختیاری) نیز کاربرد دارد.
دین و مذهب: اکثریت مردم اصفهان پیرو دین اسلام و مذهب تشیع هستند؛ اما ارامنه، یهودیان، مسیحیان و زرتشتیان و سایر اقلیت های مذهبی نیز در شهر ساکن هستند.
اقتصاد: شهر اصفهان به دلیل جاذبه های بسیاری که در خود جای داده است قطب گردشگری کشور ایران محسوب می شود. همچنین بخشی از اقتصاد این شهر تحت تاثیر کشاورزی و دامپروری رایج در اطراف آن قرار می گیرد. پرورش زنبور عسل و ماهی از مشاغل رایج در اصفهان است. صنایع نیز نقش مهمی در اقتصاد اصفهان ایفا می کنند و عبارتند از: كارخانه ذوبآهن، صنایع فولاد مباركه اصفهان، كارخانه پلیاكریل اصفهان، صنایع نظامی، کارخانه های سرامیک و کاشی سازی، صنایع مواد غذایی و فرآوردههای پلاستیكی و كارخانههای بافندگی و ریسندگی.
در کنار صنایع، معادن نیز تاثیر شگرفی بر اقتصاد شهر دارند معادنی که از میان آنها می توان به معدن سنگ، طلا و سرب اشاره کرد. رونق گردشگری در این شهر باعث شده است که صنایع دستی نیز جایگاه خود را بیایند و خاتم کاری، میناکاری، قالی بافی، سکمه دوزی، قلمکاری، مینیاتورسازی، نقاشی و تذهیب، کاشی و سرامیک، نقرهسازی و ملیلهسازی نیز منبع درآمدی برای ساکنان اصفهان هستند.
شهر های خواهرخوانده: شیان-چین، کوالالامپور-مالزی، فلورانس-ایتالیا، سنت پترزبورگ-روسیه، یاش-رومانی، بارسلون-اسپانیا، ایروان-ارمنستان، کویت شهر-کویت، فرایبورگ-آلمان، هاوانا-کوبا، لاهور-پاکستان، داکار-سنگال، بعلبک-لبنان، نیشابور و یزد و تبریز-ایران، حیدرآباد-هند، توکیو-ژاپن، اوسان-کره جنوبی
حقایقی در باره اصفهان
* سومین شهر پهناور ایران و سومین شهر پرجمعیت کشور پس از تهران و مشهد محسوب می شود.
* 6 اثر تاریخی آن به عنوان میراث تاریخی در یونسکو به ثبت رسیدهاند.
* در سال ۲۰۰۶ به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام انتخاب شد.
* در سال ۱۳۸۸ عنوان پایتخت فرهنگ و تمدن ایران اسلامی و پایتخت صنعتی ایران بعد از تهران را به خود اختصاص داد.
* به دلیل وجود معماری زیبای اسلامی و بسیاری از بلوارهای زیبا، پلهای سرپوشیده، تونلهای زیبا، کاخها، مسجدها و منارههای منحصربهفرد در فرهنگ ایرانی، نصف جهان لقب گرفته است.
* در آذر 1394 به همراه رشت به عنوان نخستین شهرهای ایران، به شبکه شهرهای خلاق جهان (شهری که از نوآوری و توانمندیهای شهروندان در توسعه پایدار شهری استفاده میکند) زیر نظر یونسکو پیوست و به عنوان شهر خلاق صنایع دستی و هنرهای سنتی انتخاب شد.
* اصفهان یکی از بالاترین رتبه های سرانه فضایسبز را در ایران به خود اختصاص داده است.
* قوچ و میش اصفهان، نمادهای جانوری این شهر محسوب می شوند.
غذاهای سنتی و معروف شهر
این شهرستان در کنار جاذبه های گردشگری فراوان، دارای غذاهای سنتی و خوشمزه بسیاری می باشد که در ادامه چند نمونه از این غذاها را معرفی خواهیم کرد:
- بریونی یا بریان
یکی از غذاهای معروف و بی نظیر شهر اصفهان، بریونی نام دارد. این غذای سنتی اصفهان از ترکیب گوشت و جگر سفید گوسفند و ادویه های مختلف پخته می شود. بریونی از لحاظ شکل، ظاهری شبیه به همبرگر دارد.
از معروفترین و خوشمزه ترین غذاهای سنتی اصفهان، بریونی می باشد. این غذا از مخلوط گوشت گردن گوسفند، جگر سفید گوسفند، ادویه های مختلف تهیه می شود و ظاهری شبیه به همبرگر دارد.
- خورش ماست
این غذای سنتی اصفهان با توجه به شرایط زیستی هر منطقه اصفهان پخته می شود. از ترکیب گوشت گردن گوسفند، ماست، گلاب، زعفران، خلال پسته و بادام، زرشک و ادویه های مختلف تهیه می شود. این غذا چیزی شبیه به حلیم می باشد.
- آش شله قلمکار
این غذا، آش سنتی شهر اصفهان محسوب می شود. از ترکیب گوشت، نخود، ماش، پیاز، برنج، سبزی تره و ادویه جات تهیه می شود و برای فصل سرد سال بسیار مناسب می باشد.
- گوش فیل و دوغ
یکی از معروفترین غذای شهر اصفهان، گوش فیل و دوغ می باشد که از زولبیا و بامیه درست می شود و به شکل گوش فیل می ماند.
و…
سوغات های معروف شهر
این شهر دارای سوغات های بسیار متنوع و در عین حال خوشمزه ای می باشد که اگر به این شهر سفر کردید، می توانید آنها را برای دوستان و آشنایان خود به عنوان سوغات ببرید. از جمله این سوغات های معروف می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- گز اصفهان در انواع مختلف لقمه ای، سکه ای، انگشت پیچ و…
- پولکی با طعم های متنوع
- سوهان عسلی
- شیرینی کرکی
- شیرینی برنجی
- برشتوک
- سوهان عسلی
- و…
صنایع دستی شهر
شهر اصفهان دارای صنایع دستی مختلفی می باشد که ریشه در هنر اصیل ایرانی دارند. مهمترین صنایع دستی شهر اصفهان را در ادامه معرفی خواهیم کرد:
- طلاسازی: یکی از هنرهای معروف ، صنعت طلاسازی می باشد که از صنایع جذاب شهر اصفهان محسوب می شود و عده ی زیادی در شهر اصفهان به حرفه طلاسازی مشغول به کار می باشند.
- سفال و سرامیک سازی: یکی از مهمترین مراکز سفال سازی نه تنها در اصفهان بلکه در سطح ایران، شهر رضا در استان اصفهان می باشد که سفال و سرامیک را با نقش و نگارهای مختلف تزئین می کنند. سفال و سرامیک سازی از صنایع مهم استان اصفهان می باشد.
خاتم کاری: هنر اصیل ایرانی در خاتم کاری استان اصفهان گره خورده است. در این هنر سطوح مختلف را با مواد مختلف به شکل مثلث های کوچک می پوشانند. - صحافی: کار صحافی برای کتاب های قدیمی را اصفهانی ها به طرز ماهرانه ای انجام می دهند و در این کار تبحر دارند.
قالی بافی، خوشنویسی، نگارگری، نقره کاری، معرق کاری، قلم زنی، میناگری، ملیله دوزی، مسگری، نمدمالی، گیوه بافی و … از دیگر صنایع دستی معروف شهر اصفهان به شمار می روند.