جاذبه ها
کاروانسراي شاه عباسي آوج
اين کاروانسرا در مرکز شهر آوج و در مسير قزوين-همدان قرار گرفته، کاروانسراي مذکور داراي طرح مستطيلي شکل است که گوشههاي آن به چهار ضلع کوچک تبديل يافته و در واقع طرح کاروانسرا به صورت هشت ضلعي درآمده که دو ضلع بلندتر است. است. در بالای درب ورودي کاروانسرا کتيبهاي به خط نستعليق بر روي يک قطعه سنگي مرمر به شرح زير کنده کاري شده است.
در زمان جلوس شاه صفي آن شاه با وقار شه پاک نهاد
شهرياري که در اوان جلوس در جهان داد عدل و داد
از خراسان کشيد يک دست زپاي دوي بريد از بغداد
يکي ساليان دولت او که ابولقاسم امام اوست نجاز
ابو عليست درجهان مشهور خانه زاوند چونکه از اجداد
اين بنا را بهر فرساخت که خدايش هميشه خير دهاد
تاريخ اين خجسته بنا هاتف اين غنيم بشارت داد
که بناي اين رباط نکو جاي خود در جهان نمود آباد
با توجه به کتيبه مشاهده ميگردد که کاروانسراي آوج در زمان سلطنت شاه صفي ساخته شده است.
برج هاي دوگانه خرقان:
اين برجها در سمت جنوب غربي استان قزوين و در غرب شهر آبگرم ودر نزديکي روستاي حصار واقع شده و دو آرامگاه مربوط به دوره سلجوقيان ميباشد.
برج اولي يا شرقي قديمي تر از برج غربي است و پلاني هشت ضلعي داشته که ضلع آن طرحهاي متنوع آجري نقش گرديده است و با ستونهاي مدوّر نگهدارنده و روپوش تزيين آجري پلکان منتهي به بام طرح هندسي که بالاي هر ضلع شکل خاصي دارد. یک حاشيه کتيبه باريک به خط کوفي که آياتي از قران کريم (لو انزلنا) در بر دارد و کتيبه يکي از چشم گير ترين و زيبا ترين آثار معماري اين دوره است.
برج دوم از برج اول فاصله داشته و از نظر شکل تقريبا هم اندازه برج اول است و اين برج بزرگتر از برج اولي ميباشد اين بنا نيز داراي گنبد دوپوش ويک پلکان منتهي به فضاي بين دو پوشش است و شيوه آجرکاري بديعي دارد که بعدا در گنجه سرخ مراغه و بناهاي ديگر تقليد شده است و علاوه بر آيات (لو انزلناه) آيه مبارکه (افحسبتم انّما خلقناکم) نقش بسته و بقعه يک محراب با تزيينات آجري دارد.
متن کتيبه هاي دو بنا حاکي از آنست که معماران آنها از اهالي زنجان و برادر يا پدر و پسر بودهاند. نام معمار برج اول معمار محمد .... زنجاني و نام معمار برج دوم ابومعالي محمد بن... زنجاني ميباشد. معروف است (بنا به قولي) که دو امامزاده خواهر و برادر به نامهاي محمد بن موسي الکاظم و حديده خاتون بنت موسي الکاظم در آن جا ميباشد.
برج هاي آرامگاه خرقان با طرح آجري جزء شاهکارهاي معماري ايران بشمار ميروند.
قاران قلوخ دره در زبان آذری به معنی دره تاریک است. دو طرف آبشار را ارتفاعات بلندی احاطه کرده و واقع شدن آبشار در سمت جنوب و عدم تابش خورشید باعث نامگذاری این منطقه به قاران قلوخ گردیده است. سمت راست آبشار از روبرو را سنگ های صخرهای بلندی تشکیل داده است که بعلت صعب العبور بودن آن زیستگاه مناسبی برای عقاب ها وکرکس ها است همچنین بالادست آبشار در حاشیه رودخانه پوشیده از در ختان گردو است.
سمت چپ آبشار با یک شیب تند و پوشش گیاهی انبوه به قله قاباخ قوزی متصل می شود و آبشار که بین این دو بلندی قرار گرفته با ارتفاعی حدود ۱۵ متر و عرض دهانه تقریبی ۴ متر از آن جاری است. آبشار قاران قلوخ آبشاری دایمی است و در فصول مختلف سال جریان دارد. اطراف آبشار را پوشش گیاهی متنوعی فرا گرفته که از آن جمله می توان به پونه، گزنه، آویشن،ت وکلوجه و پیاز کوهی اشاره کرد. این آبشار در دربند روستای مشانه و داخل ارتفاعات روستا قرار دارد و ارتفاع آن از سطح دریا ۱۹۰۰متر است. بازدید از این آبشار برای علاقمندان به طبیعت برای گذران یک روز بیاد ماندنی با هوای مطبوع و در سکوت و آرامش توصیه می شود.
آبشار شاه دره در غرب شهرستان آوج واقع شده و از میان صخره هایی بسیار بلند به پایین میریزد. با توجه به کوهستانی بودن منطقه ،افرادی که قصد کوهنوردی و بازدید از آبشار شاه دره را دارند نیازمند مهارتهای کوهنوردی و تجهیزات فنی هستند. به تازگی پروژه پارک جنگلی آوج در جوار این آبشار به بهره برداری رسیده که دسترسی گردشگران را به آبشار مهیا کرده و همچنین امکانات رفاهی در آن تعبیه شده است.
پل معلق آوج
آبشار شاه دره در غرب شهرستان آوج واقع شده و از میان صخره هایی بسیار بلند به پایین میریزد. با توجه به کوهستانی بودن منطقه ،افرادی که قصد کوهنوردی و بازدید از آبشار شاه دره را دارند نیازمند مهارتهای کوهنوردی و تجهیزات فنی هستند .
دریاچه دریابک در دو کیلومتری از روستای زرشک در قزوین قرار داشته به اسم دریاچه دلاوک نیز شناخته میشود. منطقه دریاچه دریابک آب و هوای سرد و کوهستانی داشته که حتی در تابستان ها نیز هوا بسیار خنک و در فصل زمستان بسیار سرد و برفی است. این دریاچه بیضی شکل 250 متر طول و 110 متر عرض دارد. آب تامین شده از این دریاچه از اب شدن برف ها و چشمه های منطقه و همینطور ریزش جوی است. دریاچه دریابک بین توریست ها و گردشگران تور قزوین که به جاذبه های طبیعی علاقه مند بوده و طبیعت گرد هستند، بسیار محبوب است. تفریح و سرگرمی هایی مثل پیست اسکی، نزدیک به دریاچه و در روستای زرشک قرار داشته و همینطور انواع امکاناتی که برای اقامت و استراحت چند روزه یک توریست و گردشگر تور قزوین لازم است فراهم میباشد. وجود این امکانات و خدمات باعث شده تا این منطقه در قزوین، منطقه ای توریستی باشد.
امامزاده علاءالدین در ۳۰ کیلومتری شهر آوج در حاشیه روستای امامزاده علاءالدین در دامنه کوه قوزی قرار دارد.
این غار در ۸۴ کیلومتری قزوین به همدان (بخش آوج) و در ارتفاع ۱۶۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد. این غار ۱۸۰ متر طول و یک تالار بزرگ دارد که به پرتگاهها، چاهها و دهلیزهای متعددی منتهی میشود. این غار در گذشته مکانی برای زندگی انسانهای اولیه بوده است.
آبشار منصور آوج در استان قزوین واقع است. این آبشار در ۵ کیلومتری جنوب غربی روستای منصور میان صخره های مرتفع در مسیر رودخانه شکل گرفته است. آبشار روستای منصور از توابع بخش مرکزی شهرستان آوج دارای نمایی زیبا است که دیدن آن برای علاقه مندان خالی از لطف نیست. ارتفاع تقریبی این آبشار از کف رودخانه در حدود ۷ متر بوده و دورتادور آن با صخره ها ، کوه ها و نیز درختان بومی همچون بید در برگرفته شده است. راه دسترسی به این روستا از طریق جاده ای است که پس از انشعاب از جاده اصلی قزوین- همدان،در محل پل اروان، با عبور از روستاهای اروان، قوزلو، نقاش و نیارج به روستای منصور منتهی میگردد.
منطقه گردشگری چشمه علی
یکی دیگر از جاذبه های اکو توریستی زیبایی که درشهرستان آوج قرار داده،منطقه ای بنام چشمه علی است. چشمه علی در شهرستان آوج در فاصله 120 کیلومتری قزوین در کنار جاده مواصلاتی قزوین- همدان در روستای ارتش آباد و مصر آباد از توابع بخش آبگرم قرار دارد.
از ویژگی های بارزی که در این منطقه به وضوح دیده می شود، رودخانه ای زیبا،استخر طبیعی برای شنا،فضای سبز و کوهستانی برای استراحت در دل طبیعت که حیات وحش بکر آن جایگاه ویژه ای در بین دوستاران طبیعت دارد.