بندرعباس
چرا به بندرعباس سفر کنیم ؟
- بزرگترین بندر ایران است.
- فرهنگ مردم این خطه دست نخورده است.
- در همسایگی خلیج فارس قرار دارد و می توانید از سواحل زیبای آن لذت ببرید.
- مردمش به مهمان نوازی مشهورند و همنشینی با آنها برای گردشگران لذت بخش است.
- از این شهر می توانید سفر دریایی به جزایر قشم و هرمز را تجربه کنید.
- مقصد خوبی برای سفرهای زمستانی به شمار می رود.
- یکی از مقاصد محبوب برای خرید است.
اطلاعات کلی شهر بندرعباس
جمعیت: ۵۴۳٬۲۱۸ نفر بر اساس آخرین سرشماری کشوری در سال 1395
زبان: مردم بندرعباس به زبان فارسی و گویش بندری سخن می گویند که ویژگیهای فارسی کهن را در خود دارد. به خاطر روابط بازرگانی، استفاده از شماری از واژگان انگلیسی، عربی و هندی نیز در میام مردم مرسوم است.
دین: بیشتر مردم بندرعباس پیرو اسلام و مذاهب شیعه و سنی هستند.
اقتصاد: بندر عباس به عنوان بزرگترین بندر ایران شناخته می شود و به خاطر موقعیت مناسب جغرافیایی بندر شهید رجایی و بندر شهید باهنر به منطقه ویژه اقتصادی معادن، فلزات، کشتی سازی و صادرات و واردات کالا تبدیل شده است. مردم این شهر از طریق ماهیگیری، کشاورزی (کشت خرما، تنباکو، انبه، نارنگی و مرکبات)، تجارت و تولید صنایع دستی، امرار معاش می کنند.
غذا و خوشمزه های بندرعباس
بد نیست بدانید در این شهر، عادات غذایی مردم بسیار شبیه به مردم هند است و غذاها با فلفل و ادویه های مختلف طعم دار می شوند. ماهی جایگاه ویژه ای در سفره غذایی مردم این شهر دارد. در اینجا تعدادی از غذاهای این دیار را به شما معرفی می کنیم.
خورش قلیهماهی و میگو: معروف ترین غذای جنوب کشور است که از ماهی یا میگو و سبزیجات تهیه می شود و طعم تمبر هندی و تندی فلفل، آن را بسیار جذاب می کند.
قوزی گوشت یا مرغ: این غذا ریشه ای عربی دارد؛ اما از محبوب ترین غذاها در حوزه خلیج فارس محسوب می شود و به جنوب ایران و قشم هم راه یافته است. برای تهیه این غذا گوشت بره یا مرغ را کباب می کنند و به همراه آجیل بوداده و کشمش تهیه شده بر روی برنج می گذارند.
هواری: این غذا هم انواع مختلفی دارد؛ برای مثال هواری چک میگ با میگوهای ریز درست می شود و در صورت استفاده از ماهی به آن هواری ماهی می گویند. یک پلوی مخلوط و مقوی که طعم ادویه های جنوبی را می توانید در آن حس کنید و از خوردن میگو یا ماهی در میان آن لذت ببرید.
میگو کاری: غذایی با ریشه هندی که در آن میگو را با مخلوطی از ادویه ها و سبزی های معطر طبخ می کنند.
ماهی شیر کبابی: تقریبا در همه رستوران های سنتی بندرعباس می توانید این غذای خوشمزه را بیابید. شاید بارها ماهی شیر را کباب کرده و خورده باشید اما تازه بودن این ماهی در بندرعباس، باعث می شود طعم متفاوتی را تجربه کنید.
نان توموشی: نوعی نان نازک که با تخم مرغ، پنیر، مهیاوه یا سوراغ ترکیب می شود. مهیاوه و سوراغ سس هایی تهیه شده از ماهی های ساردین هستند اما در سوراغ از خاک سرخ جزیره هرمز به عنوان ادویه استفاده می شود.
سوغات بندرعباس
خوراکی ها
گواوا: میوه ای گرمسیری و سبز رنگ که به خاطر عطر زیاد و طعم شیرینش شهرت دارد. این میوه در ایران تنها در دو استان سیستان وبلوچستان و هرمزگان پیدا می شود.
ماهی شور: از آنجا که بندرعباس در همسایگی دریاست، ماهی های تازه و خوبی را می توانید در آن پیدا کنید اما چون ماهی در مسیر خراب می شود می توانید از ماهی های شور و نمک سود شده به عنوان سوغات تهیه کنید.
خرما: یکی از محصولات مهم کشاورزی در بندرعباس ،خرماست و ریسمان های خرما در همه جای شهر به فروش می رسند و سوغات خوبی هستند.
صنایع دستی
زیورآلات دست ساز: اهالی بندر، از صدف ها و سنگ ها، انواع تابلوها، مجسمه ها، تزیینات، زیورآلات و… را تولید می کنند که شناخته شده ترین سوغات این خطه هستند. برخی از این تزیینات و زیورآلات با هنر دست زنان و دختران از جمله سوزن دوزی و … زیباتر شده اند.
حصیر بافی: سجاده حصیری، بادبزن، نوعی سبد حصیری گرد و دردار بلند جهت نگهداری البسه، نوعی سینی گرد و بزرگ به نام سپ، دمکش، گلدان حصیری، ظرف میوه، ظرف نگهداری نان به نام کفه و … از محصولات حصیربافی در بندرعباس هستند که با برگ درخت خرما (پیش مُغ) و در برخی نقاط از نی زیراندز تولید می شوند.
لباس های و پارچه های سنتی: در بندرعباس پارچه های پر زرق و برقی پیدا می شوند. مردم این خطه بر روی لباس های شان از هنر سوزن دوزی، خوس دوزی، گلابتون دوزی و … استفاده می کنند و آنها را به شکلی خیره کننده، زیبا می سازند. این لباس ها به عنوان سوغات شهر به حساب می آیند و قیمت نسبتا بالایی هم دارند. می توانید به جای خرید یک دست لباس کامل، یک روسری را با قیمتی پایین تر تهیه کنید.
بندرعباس در فصل های مختلف
بندرعباس از شهرهای گرم و مرطوب ایران است که تابستانی گرم و طولانی و در حدود 9ماه دارد. گرمترین درجه حرارات این شهر حدود 44 درجه سانتی گراد است و دمای سردترین روزهای آن به 4 درجه سانتی گراد می رسد.
بهار: در نوروز، بندرعباس یکی از شهرهای شلوغ ایران است چرا که بسیاری از مردم با مراجعه به این شهر می خواهند راهی جزایر قشم و هرمز شوند. با نزدیک شدن به اواسط بهار، گرما و رطوب هوا افزایش می یابد و میزان مسافران به شدت کم می شود.
تابستان: هوای بسیار گرم و شرجی بندرعباس مانع از این می شود که کسی به سفر به این خطه فکر کند.
پاییز: با آغاز پاییز هوا رو به خنکی می گذارد؛ اما در این فصل سال باز هم هوای مناطق جنوبی کشور نسبت به سایر نقاط گرمتر است و روزهای پایانی پاییز سفر گردشگران به بندرعباس و به طور کلی جنوب کشور آغاز می شود.
زمستان: هوای بندرعباس در زمستان معتدل و مناسب برای گردشگران است.
به طور کلی بهترین زمان سفر به بندرعباس اواخر پاییز تا اوایل بهار است.