هرمز
چرا سفر به جزیره هرمز؟
- در این جزیره فرصت بازدید از خاک سرخ خوراکی و بیش از 70 کانی رنگی دیگر را که در هیچ جای جهان نمونهای ندارد را خواهید داشت.
- چشم اندازهایی بی نظیر و طبیعتی بکر و متفاوت دارد.
- در فصل زمستان آب و هوایی معتدل دارد و یکی از بهترین مقاصد سفرهای زمستانی است.
- سواحل نیلگون و شفاف آن امکان انواع تفریحات آبی و دریایی را فراهم کرده است و امکان غواصی در آب های خلیج فارس را به شما می دهد.
- سفر به این جزیره شما را با سبک زندگی، آداب و رسوم، پوشاک و غذاهای بومی در جنوب ایران آشنا می کند.
اطلاعات کلی در مورد هرمز
جمعیت: 5,891 نفر بر اساس سرشماری سال 1395
دین و مذهب: بیشتر مردم هرمز مسلمان و پیرو مذهب شیعه هستند.
زبان: مردم جزیره به زبان فارسی سخن می گویند و گویش آنان تلفیقی از بندری و مینابی است. در میان سخنان هرمزی ها، واژگانی از زبان های هلندی، پرتغالی، انگلیسی، هندی و عربی به گوش می خورد که به دلیل حضور پرتغالی ها، هلندی ها و دیگر ملیت ها در منطقه به زبان آنها راه یافته اند.
اقتصاد: مردم هرمز از راه های زیر کسب درآمد می کنند:
- صیادی: قرارگیری در میان آب های خلیج فارس باعث شده تا بسیاری از مردم هرمز به شغل صیادی روی آورند و این کار به منبع اصلی درآمد مردم تبدیل شود.
- صنایع دستی و گردشگری: تمایز هرمز با سایر جزایر ایران و طبیعت حیرت انگیز آن به همراه بافت بکر و سنتی، تفریحات آبی و … باعث شده تا گردشگران زیادی به این جزیره بروند و همین مساله باعث شکل گیری مشاغل زیادی در زمینه گردشگری شده است. این جزیره دارای صنایع دستی منحصر به خود است و بسیاری از ساکنان آن به خلق آثار هنری در این زمینه مشغولند.
شهرهای جزیره: تنها شهر جزیره، شهر هرمز است
نکات جالب در مورد هرمز
- هرمز به دلیل خاک سرخش به جزیره سرخ شهرت دارد.
- گفته می شود هرمز نوعی گنبد نمکی است که 600 میلیون سال پیش شکل گرفت و 50 هزار سال پیش سر از آب خلیج فارس بیرون آورد.
- این جزیره به علت موقعیت جغرافیایی و مجاورت با تنگه هرمز، موقعیتی حساس و پراهمیت دارد و به کلید خلیج فارس مشهور است.
- در این جزیره شن های نقره ای، طلایی و سفید، قرمز و نارنجی و … یافت می شوند.
- در نقشه که نگاه کنید هرمز شبیه یک صدف است.
- خاک برخی کوه های سرخ جزیره هرمز خوراکی است و ادویه ای به نام گِلَک از آن درست می کنند.
- این جزیره به تنها جزیره خوراکی ایران هم مشهور است.
- هرمز حدود 42 کیلومترمربع وسعت دارد که برای تصور وسعتش باید بدانید مساحت منطقه 1 کلانشهر تهران حدود 50 کیلومترمربع است.
- چشمه یا منبعی برای آب شیرین در جزیره وجود ندارد و آب آشامیدنی تصفیه شده از بندرعباس به هرمز آورده می شود.
- معدن خاک سرخ هرمز بعد از اسپانیا بیشترین خلوص این کانی را در جهان دارد و دارای مصارف صنعتی و آرایشی است.
غذا و خوشمزه های هرمز
در کافه و رستوران های محلی هرمز، طعم های متفاوتی را تجربه خواهید کرد؛ طعم هایی که در هیچ رستوران دریایی پیدا نمی شود چرا که ادویه این غذاها از خاک های خوراکی جزیره تهیه شده است. به خاک سرخ خوراکی گِلَک می گویند و ادویه ای که همراه با پودر ماهی کیلکا از آن تهیه می شود سوراغ نام دارد که در بسیاری از غذاها استفاده می شود.
صبحانه های هرمز: وقتی سوراغ را روی نان تنوری همراه با پنیر و کره محلی می مالند خوراکی خوشمزه ای به نام نان تُموشی آماده میشود که یک صبحانه بومی در هرمز و اطراف آن است.
خورش قلیهماهی و میگو: معروف ترین غذای جنوب کشور است که از ماهی یا میگو و سبزیجات تهیه می شود و طعم تمبر هندی و تندی فلفل، آن را بسیار جذاب می کند.
انواع ماهی و میگو: شاید بارها میگو یا ماهی برشته یا سرخ شده را در رستوران های مختلف خورده باشید؛ اما در هرمز این آبزیان تازه هستند و ادویه های جنوبی و ویژه جزیره طعم دیگری به آنها می دهند.
هواری: این غذا هم انواع مختلفی دارد؛ برای مثال هواری چک میگ با میگوهای ریز درست می شود و در صورت استفاده از ماهی به آن هواری ماهی می گویند. یک پلوی مخلوط و مقوی که طعم ادویه های جنوبی را می توانید در آن حس کنید و از خوردن میگو یا ماهی در میان آن لذت ببرید.
کلمبا: این غذا که با عنوان حلیم ماهی شناخته می شود را از آب، گندم، ماهی، پیاز، سبزی(گشنیز)، سیر، فلفل سبز تند و ادویه تهیه می کنند.
خرچنگ و صدف: در هرمز می توانید طعم گوشت خرچنگ و صدف را هم بچشید و لذت ببرید. یادتان باشد که خرچنگ برای مردم جزایر جنوبی تنها یک میان وعده است و نمی تواند جای غذای اصلی را پر کند.
پودینی: نام این غذا بسته به اینکه در تهیه آن از گوشت کدام آبزی استفاده شود ،تغییر می کند. در قشم و هرمز بیشتر پودینی کوسه سرو می شود که به صورت گوشت له شده کوسه است که آن را با لیموعمانی، ادویه، پیاز، رب و پیاز طعم دار کرده اند.
محیاوه: نانی است که با ادویه ماهی تهیه می شود و آن را در کنار ناهار و شام سرو می کنند.
نکته مهم: به هنگام دیدن منوی غذایی حتما از بومی ها بخواهید که راهنمایی تان کنند چرا که برخی از این غذاها بسیار تند هستند و یا ممکن است شامل موادی باشند که خیلی به مزاج شما خوش نیایند. یادتان باشد که گوشت در جزیره چندان تازه نیست بنابراین خوردن کباب پیشنهاد نمی شود.
سوغات و صنایع دستی هرمز
خوشمزه ها: نان های محلی به ویژه نان تُمُشی و ادویه های محلی
صنایع دستی: زیورآلات دست ساز از صدف و سنگ ها، لباس های سنتی، پارچه های سوزن دوزی شده
خاک های رنگی جزیره | آنچه نباید بخرید: چیزی که بیش از همه در میان سوغاتی های هرمز توجه مسافران را به خود جلب می کند، نقاشیهایی هستند که با الهام از زندگی بومی در جزیره و با استفاده از خاکهای رنگی بر پشت شیشه رسم شده اند. این شیشه ها در عین زیبایی به چند دلیل نمی توانند سوغات خوبی باشند: ممنوع بودن ورود خاک به هواپیما، آسیب به محیط زیست و تشویق مردم بومی به برداشت خاک ها، به هم خوردن ترکیب شیشه ها در مسیر بازگشت و از بین رفتن زیبایی آنها. لطفا به جای خریدن خاک در شیشه از این زیباییها تنها چیزی را به یادگار بیاورید که ساخته دست انسان باشد و به طبیعت آسیبی نرساند.
نکاتی در مورد کمپینگ در هرمز
- مقدار بالا آمدن آب در هنگام مد را پیش بینی کنید مبادا نیمه شب موج تا زیر چادرتان برسد. نرم افزارهای مختلفی مانند Tides درباره مقدار جزر و مد، ساعات آن و آب و هوا و روشنایی ماه به شما اطلاعات جالبی می دهد.
- شب ها تا حدی هوا خنک است پس لازم است لباس گرم و کیسه خواب مناسب داشته باشید.
- از محلی ها آدرس بهترین سواحل برای چادر زدن را بپرسید.
- در سواحل هرمز خبری از مغازه و امکانات رفاهی نیست بنابراین هرآنچه لازم است از جمله آب و خوراکی حتما در شهر بخرید.
- سواحل خارج از شهر هستند و تقریبا هیچ دسترسی موبایلی در آنجا وجود ندارد.
- برای آتش شبانه، میتوانید از نجاری شهر مقداری هیزم تهیه کنید یا از چوب ها و کندههای آب آورده در ساحل استفاده کنید.
- به هیچ وجه بوته ها و معدود درختان جزیره را برای شب مانی خود آتش نزنید چرا که پوشش گیاهی هرمز ناچیز و بقای اکوسیستم جانوران جزیره به آن وابسته است.