کرمان
چرا سفر به شهر کرمان؟
- یکی از شهرهای تاریخی و مهم ایران است.
- جاذبه های تاریخی متعددی در خود دارد.
- در اطراف آن چند مورد از جاذبه های ثبت جهانی شده ایران وجود دارند.
اطلاعات کلی شهر کرمان
جمعیت: ۷۳۸٬۷۲۴ نفر بر اساس آخرین سرشماری کشوری در سال 1395
نژاد و زبان: کرمانی ها از قوم فارس هستند و به زبان فارسی و لهجه کرمانی سخن می گویند.
دین: اکثر مردم شهر کرمان پیرو اسلام و مذهب شیعه هستند. کرمان مرکز فعالیت و تجمع شیخیه در شاخه کریمخانیه نیز هست. این شهر برای این گروه از مسلمانان قداست دارد چرا که بزرگان ایشان ساکن کرمان بودند. گروهی از زرتشتیان و اقلیتی از کلیمیان (یهودیان) نیز در کرمان زندگی می کنند و آتشکده زرتشتیان، قبرستان یهودیان و ویرانه هایی از قبرستان مسیحیان هنوز هم در این شهر وجود دارند. جشن باستانی سده که بزرگترین جشن زرتشتیان است نیز در این شهر برگزار می شود.
اقتصاد: اقتصاد کرمان بر پایه صنایع مختلف است که از میان آنها می توان به صنایع مس شهیدباهنر، صنایع زغالسنگ، صنایع سیمان کرمان و سیمان ممتازان، فرش الماس کویر، صنایع لاستیک بارز و صنایع پزشکی کرمان اشاره کرد. این شهر در زمینه تولید گلاب و عرقیجات نیز فعالیت می کند و کارخانه گلاب زهرا، بزرگترین صادرکننده گلاب و روغن گل در ایران در کرمان واقع شده است. در سال های اخیر، صنعت گردشگری نیز سهم خوبی در اقتصاد این شهر داشته و گردشگران زیادی از آن بازدید کرده اند.
غذاها و خوشمزه های کرمان
حلیم بادمجان: غذایی از بادمجان و گوشت (یا مرغ) که با کشک و نان خورده می شود.
بزقرمه: غذایی که از ترکیب گوشت گوسفند، کشک، پیاز، زعفران، سیر، نعنا، گردو و سیب زمینی درست می شود و به صورت خورش یا آبگوشت آن را مصرف می کنند.
آش شولی یا اوماچو: آشی است که با چغندر یا لبو و سرکه یا رب انار و سبزیجاتی مانند اسفناج و شوید و عدس درست می شود و معروف ترین آش سنتی در کرمان و یزد است.
فالوده کرمانی: در کرمان فالوده شکلی متفاوت با شیراز دارد. این فالوده به صورت دانه های درشت است و با گلاب و نعناع یا شربتی با عنوان شیره، خورده می شود.
سوغات کرمان
خوراکی ها
زیره: بهترین زیره را می توانید در کرمان پیدا کنید چرا که آب و هوای خشک کرمان بهترین موقعیت را برای کشت زیره فراهم کرده است.
قاووت یا قاهوت: پودری شیرین و قهوه ای که ترکیبی بی نظیر و قدیمی از چند گیاه است.
کلمپه: نوعی شیرینی به شکل کلوچه که خرما و مغز درون آن است.
کماچ سهن: یک شیرینی مقوی و انرژی زا از آرد گندم و آرد سهن (آرد جوانه گندم) که میان آن را با خرما، مغز گردو و ادویه های مخصوص پر می کنند.
سوهان زرند: سوهانی بسیار ظریف و ترد که به صورت لایه لایه عرضه می شود. سمنو، شکر، هل، آرد سفید و زعفران مواد تشکیل دهنده این سوهان هستند.
پسته: رفسنجان، سيرجان، زرند و راور از شهرهای استان کرمان هستند که سهمی در بازار پسته دارند. پسته های کرمان در انواع کله قوچی، اوحدی، رباطی، ممتاز، قرمز و واحدی هستند.
گردو: کرمان دومین تولید کننده گردو در کشور است و باغ های گردو در شهرهای بافت، سیرجان و زرند، شهربابک ،کرمان، رابر و بردسیر به چشم می خورند.
خرما: خرماهای به دست آمده از نخلستان های شهر بم در استان کرمان از معروف ترین و مرغوب ترین خرماهای کشور هستند. خرما در کرمان به صورت تازه و خشک و در دو نوع خرمای مضافتی و خرمای بزمانی عرضه می شود.
گلاب و عرقیجات گیاهی: همه ایرانی ها کاشان را به عرقیات و گلابش می شناسند اما جالب است بدانید در روستای لاله زار در دامنه کوه های هزار استان کرمان گلزارهایی بی نظیر دارد که بصورت ارگانیک و بدون استفاده از سموم گسترش یافته اند. در کنار گلاب، روغن گل های لاله زار یکی از محصولات صادراتی استان را شامل می شود. عرق نعناع، عرق زیره، عرق نسترن و عرق بیدمشک نیز از دیگر محصولات مرغوب کرمان هستند.
صنایع دستی
قالی کرمان: با نگاهی به تاریخ متوجه می شویم که در آغاز قرن بیستم نام کرمان به عنوان یکی از معروفترين مراکز قاليبافی جهان بر سر زبان ها بوده است. استفاده از پشم مرغوب و نخ پنبه ای یکی از دلایل شهرت قالی کرمان است. در این استان فرش ها به صورت دو پوده بافته می شوند اما در منطقه راور نوعی از فرش بسیار مرغوب را به صورت سه پوده می بافند. یکی از انواع بسیار مهم قالی در استان کرمان قالیچه افشاری است که در سیرجان بافته می شود.
گلیم: معروفترین گلیم کرمان با نام شيريکی پيچ یا سوزنی شناخته می شود و این نامی است که بافندگان ايلياتی و گاه روستايی کرمان به آن نسبت داده اند. ظاهر این گلیم همچون قالی است و برای بافتنش هم همانقدر هنر و تجربه و وقت لازم است. بر خلاف انواع ديگر گليم که پود آنها را شکل می دهد، در گلیم شیریکی پیچ، پود نقشی را در بافت ایجاد نمی کند و فقط موجب اتصال تارها به یکدیگر و استحکام آنها می شود.
پته دوزی: یکی از معروف ترین صنایع دستی این استان به شمار می رود و یکی از انواع سوزن دوزی است که با دوختن نخ های کرکی ابریشمی، الوان یا پشمی بر روی پارچه صورت می گیرد. پته دوزی بر روی پارچه ای به نام عریض و بر روی زمینه های سبز، قرمز، سفید، زرد، سرمه ای، نارنجی، مشکی، عنابی و قهوه ای انجام می شود.
ظروف مسی: هنر مسگری از قدیم الایام در کرمان رواج دارد و استادکاران در این استان هنوز هم مشغول تولید محصولاتی همچون کشکول، سینی، تابلو، قابلمه، ظروف غذا خوری از مس هستند.